Reklama

Potrawy wigilijne

Wigilijne menu dla najmłodszych (przepisy)

Archiwum programu “1000 pierwszych dni dla zdrowia”

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

W tym wyjątkowym czasie warto pomyśleć o przygotowaniu kilku świątecznych propozycji dla najmłodszych. Nie musisz jednak gotować podwójnie, możesz włączyć dziecięce pozycje do „dorosłego” menu albo nieco zmodyfikować przepisy na tradycyjne świąteczne dania. Pamiętaj jednak, żeby jadłospis przewidziany dla dziecka, uwzględniał jego wiek i zaspokajał zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze. To bardzo ważny element tzw. „programowania żywieniowego”, które warunkuje metabolizm Twojego dziecka i jego nawyki żywieniowe na całe przyszłe życie. Okres pierwszych 3 lat życia jest kluczowy dla tego procesu, dlatego pamiętaj, aby także w święta zadbać o zdrowe menu malucha.

Jeśli skończył pół roku

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

W tym wieku nadal głównym posiłkiem malucha jest mleko. Na pewno jednak zaczynasz już urozmaicać jego posiłki i podajesz mu lekkostrawne kaszki bezglutenowe, warzywa i owoce. W czasie świąt bez obaw możesz podać dziecku odżywczą wigilijną zupkę z buraczkami. Zamiast soli i cukru użyj do przyprawienia zupy ziół i soku z cytryny. Barszczyk dla Twojego maluszka powinien mieć gęstszą konsystencję. Ugotowaną zupkę z buraczków zmiksuj i dodaj kilka kropel oliwy z oliwek. Kilkumiesięcznemu dziecku możesz też bezpiecznie podać domowy kisiel owocowy, najlepiej z owoców bogatych w witaminę C np. z truskawek.

Jadłospis rocznego dziecka

Specjalnie dla malca w tym wieku możesz przygotować lekkostrawną wersję pierożków. W wersji z białym serem lub owocami z pewnością przypadną Twojemu dziecku do gustu. Świąteczną atmosferę pomoże wam też z pewnością stworzyć przetarte, upieczone jabłuszko. Pamiętaj, że nie powinnaś podawać dziecku tradycyjnego karpia. Nie dość, że zawiera dużo drobnych ości, to jeszcze zazwyczaj trafia na nasz wigilijny stół w wersji smażonej. W posiłku dziecka zastąp karpia świeżymi filetami z ryb morskich, świetnie sprawdzi się na przykład łosoś lub dorsz, najlepiej w postaci gotowanej lub upieczonej w ziołach. Ale możesz też bez obaw podać dziecku rybę przyrządzoną na parze (np. duszoną z warzywami) albo w galarecie. Pamiętaj, aby z porcji, którą podajesz dziecku, dokładnie usunąć ości.

Reklama

Co podać dwulatkowi?

Dietę dwulatka możesz wzbogacić o jeszcze inne świąteczne przysmaki. Oczywiście w niewielkich ilościach i przygotowane specjalnie z myślą o dziecku - z ograniczoną zawartością cukru. Możesz na przykład podać maluchowi kawałek sernika, ale bez dodatku orzechów, które możesz zastąpić na przykład owocami. Pamiętaj też, że to sezon na cytrusy, które zawierają dużo witamin. Dwulatkowi możesz też dać spróbować pachnących, domowych pierniczków. Z dużym prawdopodobieństwem możesz nawet liczyć na jego drobną pomoc np. przy ich ozdabianiu. Pamiętajcie tylko, żeby ograniczyć dodatek cukru, miodu i korzennych przypraw.

Wigilia trzylatka

Może Ci się wydawać, że Twoje dziecko w tym wieku je już wszystko to co Ty, jednak pamiętaj, że nadal jego układ pokarmowy nie jest przystosowany do wszystkich, szczególnie ciężkostrawnych pokarmów. Nadal nie powinnaś podawać mu grzybów i ich przetworów (pierogów i pasztecików z farszem grzybowym, wigilijnej zupy grzybowej). U małego dziecka mogą one powodować poważne problemy z brzuszkiem. Jeśli Twoje dziecko bardzo lubi wigilijną kapustę, pamiętaj, aby doprawić ją suszoną śliwką i kminkiem; dzięki nim będzie mniej ciężkostrawna.

Pamiętaj, żeby wszystkie dania dla dziecka przygotowywać ze świeżych, dobrej jakości składników. Bilansuj je też odpowiednio, dbając o to, żeby w posiłkach malca znalazły się wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Z jego diety (a najlepiej z jadłospisu całej rodziny) wyklucz sól, cukier i niezdrowe przekąski.

Poniżej znajdziesz kilka przepisów na Wasze wspólne święta. Niech będą radosne, rodzinne, pełne nowych wrażeń i smaków.

Reklama

Wielowarzywny barszczyk czerwony (dla dziecka po 1. roku życia). Zupa dla dziecka i rodziców

1 porcja około 220 ml

1,5 l wody
200 g piersi z indyka
2 większe buraki
3 marchewki
1 pietruszka
1 małe jabłuszko
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego majeranku
0,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Do osolonej wody wrzucamy mięso. Gotujemy do momentu aż mięsko będzie miękkie, po czym wyjmujemy je z wywaru. Dodajemy czosnek. Następnie, po kilku minutach, do mięsnego wywaru dorzucamy pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę. Kolejnym krokiem jest dorzucenie startych buraczków oraz majeranku. Gdy już będziemy zbliżać się do końca gotowania zupy, dodajmy pokrojone jabłko. Dodaj taką ilość warzyw, aby barszczyk był od nich gęsty.

Tak przygotowana zupa może być świetną, pełnowartościową alternatywą barszczu dla dziecka w wieku powyżej 1. roku życia. Po odłożeniu porcji dla dziecka, pozostałą część zupy możemy dowolnie doprawić, wedle naszych upodobań smakowych.

Pieczone jabłuszko z miodem (dla dziecka po 1. roku życia)*

* przepis ze strony www.1000dni.pl

Składniki na 1 porcję:

1 kwaśne jabłko
łyżeczka miodu
łyżeczka posiekanych/tartych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Jabłko umyć i osuszyć. Nożykiem lub łyżeczką wydrążyć gniazdo nasienne. Miód wymieszać z orzechami, napełnić nim jabłko. Piec w piekarniku w 180-200°C przez ok. 15 minut. Podawać ciepłe.

Pierożki dla małych smakoszy (dla dziecka po 1. roku życia)

Ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanki ciepłej wody

Farsz:
pół kostki sera białego
1 żółtko
0,5 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Farsz:
Wszystkie składniki farszu połącz. Farsz możesz np. zmiksować.

Ciasto:

Wsyp mąkę do miski. Następnie stopniowo dodawaj wodę, jednocześnie wyrabiając ciasto. Gdy oba składniki się połączą, wyłóż ciasto na stolnicę i ugniataj do momentu uzyskania sprężystej struktury. Posyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na cienki placek. Wykrawaj kółka szklanką lub specjalną maszynką do pierogów. Do środka nałóż przygotowany wcześniej farsz i dobrze sklej brzegi.

Tak przygotowane pierożki, czas ugotować. Do garnka z osoloną i gotującą się wodą wrzuć ostrożnie przygotowane pierogi. Najlepiej tyle, aby utworzyły jedną warstwę na dnie. Podczas gotowania od czasu do czasu zamieszaj je, pilnując aby nie przywierały do dna garnka. Gotuj do momentu wypłynięcia pierożków na wierzch.

Podziel się:

Oceń:

+2 0
2013-12-17 10:17

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Dzieci w „strajku żywności”

Korowód dziecięcy przeszedł ul. Sienkiewicza

T. D.

Korowód dziecięcy przeszedł ul. Sienkiewicza

Więcej ...

Nakazane święta kościelne w 2024 roku

Karol Porwich/Niedziela

Publikujemy kalendarz uroczystości i świąt kościelnych w 2024 roku.

Więcej ...

#PodcastUmajony (odcinek 3.): Sama tego chciała

2024-05-02 20:32

Mat.prasowy

Dlaczego Maryja jest Królową Polski? Kto to w ogóle wymyślił? Co to właściwie oznacza dla współczesnych Polaków i czy faktycznie jest to sprawa wyłącznie religijna? Zapraszamy na trzeci odcinek „Podcastu umajonego”, w którym ks. Tomasz Podlewski przybliża fascynujące początki królowania Maryi w naszej Ojczyźnie.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

#PodcastUmajony (odcinek 2.): No to trudno

Wiara

#PodcastUmajony (odcinek 2.): No to trudno

Bytom: Profanacja Najświętszego Sakramentu. Rozrzucone...

Kościół

Bytom: Profanacja Najświętszego Sakramentu. Rozrzucone...

Nakazane święta kościelne w 2024 roku

Kościół

Nakazane święta kościelne w 2024 roku

Czy 3 maja obowiązuje nas udział we Mszy św.?

Kościół

Czy 3 maja obowiązuje nas udział we Mszy św.?

Świadectwo: Maryja działa natychmiast

Rodzina

Świadectwo: Maryja działa natychmiast

Święta Mama

Kościół

Święta Mama

Matka Boża Dobrej Rady

Wiara

Matka Boża Dobrej Rady

Papież wyniósł ks. Nykiela do godności biskupiej

Kościół

Papież wyniósł ks. Nykiela do godności biskupiej

#PodcastUmajony (odcinek 1.): Bez przesady

Wiara

#PodcastUmajony (odcinek 1.): Bez przesady