Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Pyszności na patyku

Szaszłyki pierwotnie piekło się nad ogniem, dziś na grillu, ale też na patelni czy w piekarniku. Mamy mnóstwo ich wariantów z przeróżnymi dodatkami.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Luksusowe

SKŁADNIKI :
* 50 dag polędwicy wołowej
* 1 cytryna
* Po 1/2 łyżeczki estragonu, rozmarynu i szałwii
* 1 łyżka oliwy
* 10 dag wędzonego boczku
* 3 cebule
* smalec do smażenia
* sól, pieprz.

Wykonanie:
1. Mięso oczyść z błon i pokrój na plastry (w poprzek włókien) o grubości 1/2 cm. Zbij je tłuczkiem, skrop sokiem z cytryny, posyp przyprawami i posmaruj oliwą.
2. Ułóż plastry mięsa jeden na drugim, przykryj i pozostaw w chłodnym miejscu na 1-2 godziny.
3. Boczek pokrój w plasterki. Na takie same kawałki pokrój zamarynowane mięso. Cebule pokrój w krążki.
4. Mięso nadziewaj na przemian z cebulą i boczkiem na patyczki.
5. Szaszłyki smaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem lub na elektrycznym rożnie, tak by mięso z wierzchu mocno się zrumieniło.
6. Na koniec oprósz solą i pieprzem, przykryj i zostaw na wolnym ogniu na kilka minut.
7. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko i dowolną surówką.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Z karkówki na ryżu

SKŁADNIKI :
* 70 dag karkówki
* 2 średnie czerwone cebule
* 2 średnie czerwone papryki
* 1 mała cukinia
* 2-3 łyżki oleju roślinnego
* sól, pieprz
* 20 dag długoziarnistego ryżu
* 1 łyżka masła
* natka pietruszki

Reklama

Wykonanie:
1. Mięso umyj, wytrzyj do sucha i pokrój w grubą kostkę.
2. Cebulę obierz, pokrój w krążki. Cukinię pokrój w talarki
3. Paprykę umyj, oczyść z nasion, pokrój na kawałki.
4. Karkówkę, cebulę, paprykę i cukinię nadziewaj na patyczki do szaszłyków.
5. Szaszłyki smaż na patelni na rozgrzanym oleju przez 8-12 min, od czasu do czasu obracając. Pod koniec dopraw solą i pieprzem.
6. Ryż ugotuj w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedź, dodaj łyżkę masła i posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj.
7. Szaszłyki układaj na talerzach na porcji ryżu.

Sataje z indyka

SKŁADNIKI :
* 50 dag filetu z indyka
* olej do smażenia
Marynata
* 4 łyżki jogurtu naturalnego
* 1 łyżeczka kurkumy
* 2 łyżeczki słodkiej papryki
* 1 łyżeczka curry
* 1/2 łyżeczki soli
* szczypta pieprzu.

Wykonanie:
1. Przygotuj marynatę, mieszając jogurt z przyprawami.
2. Mięso pokrój w paski i zanurz w marynacie. Odstaw na 40 min, a najlepiej na całą noc.
3. Paski mięsa nawijaj na patyczki do szaszłyków i obsmażaj z każdej strony, a następnie podduś, aż będzie miękkie.
4. Sataje podawaj z ugotowanym ryżem i sosem słodko-kwaśnym.

Sos słodko-kwaśny

SKŁADNIKI:
* 1 marchewka
* 1 duża cebula
* 4 ząbki czosnku
* 1 papryka
* kilka łyżek oleju do smażenia
* sól, pieprz
* 1 łyżeczka słodkiej papryki
* 1 łyżeczka miodu
* 3 łyżki octu jabłkowego
* 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
1. Marchewkę, cebulę i czosnek obierz, z papryki usuń gniazda nasienne.
2. Warzywa pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. W trakcie smażenia dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.
3. Podlej warzywa wodą (1/4 szklanki) i podduś, aż będą miękkie. Dodaj miód i ocet i gotuj przez 5 min.
4. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z kilkoma łyżkami wody, wylej na patelnię i gotuj chwilę, aż sos zgęstnieje. Całość dopraw do smaku.

Z wątróbek drobiowych

SKŁADNIKI:
* 50 dag wątróbek gęsich lub kurzych
* 15 dag boczku wędzonego
* 4 cebule
* pieprz
* sproszkowana papryka
* 2-3 łyżki tłuszczu
* sól.

Wykonanie:
1. Wątróbki umyj i zostaw na papierowym ręczniku, by obeschły. Pokrój w plastry.
2. Boczek pokrój w plasterki.
3. Cebule pokrój w plastry.
4. Nadziewaj na patyki kolejno: wątróbkę, boczek, cebulę. Każdą porcję oprósz pieprzem i sproszkowaną papryką.
5. Smaż na patelni na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc ze wszystkich stron. Następnie przykryj patelnię i pozostaw na małym ogniu przez 3-5 min, żeby szaszłyki doszły.
6. Gotowe oprósz solą. Podawaj z ryżem na sypko i surówką.

Podziel się:

Oceń:

+1 0
2025-07-08 07:36

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Dania z farszem

Mięsne zawijańce z kolorowym farszem są ciekawą alternatywą dla tradycyjnych dań. Można też wykorzystać świeże warzywa i zioła.

Więcej ...

Czarny Dunajec/burmistrz: Na terenie gminy w naszych szkołach mamy dodatkową lekcję religii

2025-09-16 16:26

Niedziela małopolska 38/2025, str. V-VI

Marcin Ratułowski

Archiwum Marcina Ratułowskiego

Marcin Ratułowski

My byliśmy pierwsi, zabezpieczyliśmy środki, przygotowaliśmy się na sytuację, która ma teraz miejsce – podkreśla w rozmowie z "Niedzielą" burmistrz Marcin Ratułowski.

Więcej ...

MSWiA: Polska i Czechy zacieśniają współpracę. Wkrótce nowa umowa służb

2025-09-18 15:43

Adobe Stock

W najbliższych tygodniach Polska i Czechy podpiszą umowę o współpracy policyjnej i transgranicznej – zapowiedział minister spraw wewnętrznych i administracji Marcin Kierwiński po spotkaniu w Lubaniu z czeskim wicepremierem, szefem MSW Vítem Rakušanem.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Czemuście mnie szukali?

Wiara

Czemuście mnie szukali?

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój

Wiara

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój

Św. Stanisław Kostka

Niedziela Świdnicka

Św. Stanisław Kostka

A jednak małżeństwo górą! Papież mówi „stop”...

Felietony

A jednak małżeństwo górą! Papież mówi „stop”...

Niezwyciężony Triumf serca

Wiadomości

Niezwyciężony Triumf serca

Samolot wypadł z pasa startowego na lotnisku w Krakowie

Wiadomości

Samolot wypadł z pasa startowego na lotnisku w Krakowie

Pijany mężczyzna podczas Mszy św. zatakował kapłana

Kościół

Pijany mężczyzna podczas Mszy św. zatakował kapłana

Nowenna do Matki Bożej Bolesnej

Wiara

Nowenna do Matki Bożej Bolesnej

Uczestnicy popularnego tanecznego programu w żenujący...

Wiadomości

Uczestnicy popularnego tanecznego programu w żenujący...