Jesteśmy jednym z największych producentów czarnej porzeczki na świecie. Po jej owoce i przetwory regularnie sięga ponad 1/4 Polaków. Medycyna ludowa i tradycyjna wykorzystuje zarówno liście, jak i owoce czarnej porzeczki.
Liście czarnej porzeczki zawierają wiele aktywnych składników odżywczych, w tym witaminy A, C, E, witaminy z grupy B, potas, magnez, żelazo, wapń i błonnik. Mają właściwości oczyszczające i moczopędne. Są pomocne w leczeniu chorób serca i naczyń krwionośnych, chorób układu trawiennego, chorób zakaźnych, zaburzeń metabolicznych, zaburzeń odporności, chorób oczu. Zaleca się stosowanie ich przy żwirze nerkowym i kamieniach pęcherza oraz przy reumatyzmie. W leczeniu chorób dróg moczowych i w ich osadach mineralnych bardziej skuteczna będzie mieszanka liści czarnej porzeczki z rdestem ptasim, dziurawcem i pączkami albo liśćmi brzozowymi, w równych ilościach.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Przygotowujemy napar: liście (powinny być zebrane do lipca) zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 20 min i pijemy napar trzy, cztery razy dziennie przez kilka miesięcy.
Spożywane regularnie, mogą wspierać zdrowie serca, odporność, wzrok oraz układ nerwowy. Stanowią bogate źródło witamin i minerałów, zwłaszcza witaminy C, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego – wspomaga organizm w walce z infekcjami. Obniżają ciśnienie tętnicze, działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie.
Lipiec to najlepszy czas na to, aby pozyskać owoce czarnej porzeczki. Póki są dostępne świeże, zjadajmy ich jak najwięcej. W ten sposób będziemy wzmacniać nasz organizm. Zróbmy także przetwory na zimę. Możemy z nich przygotować dżemy, konfitury, marmolady, kompot, wino, nalewkę, sok lub wino domowej roboty. Możemy je też zamrozić i wykorzystać do ciast i deserów.