Składniki:
1,5 ogórka
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
2 łyżeczki koperku
3 rzodkiewki
3/4 szklanki kefiru
2 młode ziemniaki
1 jajko
Przygotowanie:
Ogórki umyj, obierz (jeśli skórka jest cienka i miękka, można ją zostawić) i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę, posól, odstaw na 5 min, po czym dodaj go do ogórków, wymieszaj, dopraw świeżo zmielonym pieprzem, dodaj posiekany koperek, startą na tarce rzodkiewkę i wymieszaj z kefirem. Schłódź w lodówce. Podawaj z ugotowanymi młodymi ziemniakami i jajkiem ugotowanym na twardo.
Wartość energetyczna: 304 kcal; białko: 17,9 g; tłuszcz: 9,3 g; węglowodany: 40,6 g
Pomóż w rozwoju naszego portalu