Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Ziemniaki górą

Niedziela Ogólnopolska 45/2024, str. 62

Adobe Stock

Stanowią one główne źródło pożywienia na świecie.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Pochodzą z Ameryki Południowej, a ich uprawę prawdopodobnie zapoczątkowano w Peru jeszcze przed naszą erą. Uprawę ziemniaka w Polsce rozpoczęto w drugiej połowie XVII wieku.

100 g ziemniaka zawiera ok. 73 kcal, co stanowi mniejszą wartość energetyczną niż taka sama porcja kaszy czy makaronu. Ziemniaki dostarczają witaminy C, witamin z grupy B, beta karotenu oraz folianów. Jeśli chodzi o składniki mineralne – są źródłem potasu, a także: fosforu, magnezu, cynku, miedzi, manganu oraz jodu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Głównym węglowodanem złożonym występującym w ziemniaku jest skrobia. Jej zawartość w bulwach jest uzależniona od odmiany i waha się w granicach 10-25%. Z tego względu ziemniaki są produktami o wysokim indeksie glikemicznym, w związku z czym powinny się pojawiać rzadziej w jadłospisie osób z cukrzycą.

Reklama

Z uwagi na fakt, że ziemniaki są częstym dodatkiem do obiadu, stanowią one główne źródło antyoksydantów w diecie człowieka. Chronią przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki, co zmniejsza ryzyko występowania nowotworów oraz chorób układu krążenia. Bulwy ziemniaka zawierają nawet 30 mg świeżej masy flawonoidów, w tym antocyjanów (zwłaszcza w odmianie purpurowej). Zawartość antocyjanów przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, wykazują one działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające oraz antymutagenne. W ziemniakach znajdują się również flawonole, które także przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka chorób układu krążenia oraz nowotworów. Wspomniana wcześniej skrobia obok funkcji odżywczych wykazuje działanie prozdrowotne. Dzięki obróbce termicznej jest trawiona przez człowieka, ale należy pamiętać, że ma wysoki indeks glikemiczny i osoby chorujące na cukrzycę powinny uważać z jej spożyciem. Aby obniżyć jej indeks glikemiczny, zaleca się całkowite schłodzenie w lodówce ugotowanych ziemniaków, a następnie podgrzanie ich przed spożyciem. Powtórne schłodzenie powoduje, że część skrobi nie jest trawiona – to tzw. skrobia oporna. Jest ona bardzo użyteczna w organizmie człowieka, stanowi pożywkę dla pożytecznych bakterii kwasu mlekowego. W wyniku fermentacji skrobi powstają bardzo korzystne dla zdrowia krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (octowy propionowy i masłowy).

Zawarty w ziemniaku błonnik pokarmowy powoduje, że warzywo to jest pomocne w problemach trawiennych, biegunkach oraz zaparciach.

Ponadto ziemniaki są zasadotwórcze, dzięki czemu są polecane osobom zmagającym się z refluksem żołądka.

Spożywanie ziemniaków może jednak nasilać objawy u osób z nieswoistym zapaleniem jelit. Ponadto ziemniaki zawierają białka, m.in. patatynę, które są alergenami i mogą wywoływać alergiczne objawy. U osób zmagających się z powyższymi jednostkami spożycie ziemniaków należy kontrolować.

Ziemniak to zdrowy i wartościowy produkt spożywczy. Najczęściej spożywany jest jako dodatek do obiadu, wykorzystywany także jako dodatek do zup czy sałatek, w formie placków, kopytek czy frytek.

Podziel się:

Oceń:

2024-11-05 14:43

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Dieta na miarę

Adobe Stock

Jest ich mnóstwo, mają zagorzałych zwolenników i zaprzysięgłych przeciwników. Mowa o dietach, które ciągle są na topie rozmów i dyskusji.

Więcej ...

Niezbędnik Katolika miej zawsze pod ręką

Red

Do wersji od lat istniejącej w naszej przestrzeni internetowej niezbędnika katolika, która każdego miesiąca inspiruje do modlitwy miliony katolików, dołączamy wersję papierową. Każdego miesiąca będziemy przygotowywać niewielki i poręczny modlitewnik, który dotrze do Państwa rąk razem z naszym tygodnikiem w ostatnią niedzielę każdego miesiąca.

Więcej ...

„Katolicki influencer” – czyli jaki? Misja na cyfrowym kontynencie

2025-07-27 10:26

sdecoret/fotolia.com

Żyjemy w epoce, w której cyfrowy świat stał się nowym kontynentem - miejscem rozmów, idei i poszukiwania sensu. Pojawia się pytanie: kim jest „katolicki influencer” i jak wygląda jego misja w cyfrowym świecie - przestrzeni pełnej możliwości, ale i zagrożeń? „W świecie ulotności i półprawd trzeba głosić nadzieję, która jest trwała i zakorzeniona w Chrystusie” - wskazała dr hab. Monika Przybysz, medioznawca z Instytutu Edukacji Medialnej Wydziału Teologicznego UKSW.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Nowenna do św. Szarbela

Wiara

Nowenna do św. Szarbela

Mazowieckie: Zarzut zabójstwa znajomego dla proboszcza z...

Wiadomości

Mazowieckie: Zarzut zabójstwa znajomego dla proboszcza z...

Siekiera w dłoni księdza - mordercy. Zgorszenie...

Kościół

Siekiera w dłoni księdza - mordercy. Zgorszenie...

W dzisiejszej Ewangelii na plan pierwszy wysuwają się...

Wiara

W dzisiejszej Ewangelii na plan pierwszy wysuwają się...

Rodzina zmarłego harcerza prosi media o uszanowanie...

Kościół

Rodzina zmarłego harcerza prosi media o uszanowanie...

Komunikat dotyczący aktualnego statusu kanonicznego ks....

Kościół

Komunikat dotyczący aktualnego statusu kanonicznego ks....

Zmiany kapłanów 2025 r.

Kościół

Zmiany kapłanów 2025 r.

Nowenna do św. Krzysztofa

Wiara

Nowenna do św. Krzysztofa

Kielce: Noworodek pozostawiony w Oknie Życia

Kościół

Kielce: Noworodek pozostawiony w Oknie Życia