Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Mielone nie tylko w kotletach

Z mielonego mięsa usmażymy nie tylko tradycyjne mielone. Odrobina wyobraźni pozwoli nam wyczarować z niego niecodzienne i bardzo smaczne dania.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Pierożki francuskie

SKŁADNIKI :
*gotowe ciasto francuskie
*20 dag mielonej wieprzowiny
*5 dag suszonych grzybów
*2 jajka
*1 cebula
*sól, pieprz
*1 łyżka oleju

Wykonanie:
1. Grzyby opłucz, namocz w letniej wodzie, a gdy zmiękną, zmień wodę; ugotuj grzyby i zmiel w maszynce do mięsa.
2. Cebulę obierz, posiekaj i przesmaż na oleju.
3. W misce wyrób mięso z jajkiem, solą i pieprzem. Dodaj przygotowane grzyby i cebulę, wymieszaj.
4. Ciasto rozłóż, wytnij kwadraty, na każdym połóż trochę farszu i zlep w trójkąty.
5. Ułóż na natłuszczonej blaszce. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 20 min w piekarniku nagrzanym do 220°C.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Bułki z farszem mięsnym

SKŁADNIKI :
Ciasto:
*1 kg mąki
*1 całe jajko i 3 żółtka
*1 opakowanie drożdży
*2 szklanki mleka
*1 kostka masła
*szczypta soli
Farsz:
*1 kg mięsa mielonego
*40 dkg pieczarek
*1 duża papryka czerwona
*1 puszka kukurydzy
*40 dkg żółtego sera
*2 cebule
*pieprz, sól, trochę wegety (przyprawy wg upodobania).

Reklama

Wykonanie:
1. Ciasto zarób jak na drożdżówkę.
2. Mięso przypraw i podsmaż na patelni, pieczarki przypraw i uduś z cebulą, dodaj do mięsa i przestudź. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę i starty żółty ser. Z ciasta drożdżowego formuj bułeczki - kawałki ciasta rozpłaszczaj w rękach, nakładaj na nie farsz i brzegi sklejaj do środka; układaj na blaszce sklejeniem w dół i trochę poczekaj, żeby wyrosły. Piecz w piekarniku w 180°C.

Klopsiki w ostrym sosie

SKŁADNIKI:
*35 dag mielonej wołowiny
*4 ząbki czosnku
*12 łyżek oliwy
*3 papryczki chili
*2 kromki pieczywa
*2 łyżki pokrojonych oliwek
*plaster boczku
*1 jajko
*3 papryki
*1 puszka pomidorów
*2 cebule dymki bez szczypioru
*3 dag imbiru
*1 limonka
*sól, tłuszcz

Wykonanie:
1. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Połowę podduś na oleju.
2. Do wysokiego naczynia przełóż podduszoną cebulę, dodaj mięso, jedną posiekaną papryczkę chili, pokruszone pieczywo, pokrojony w kostkę boczek, oliwki, sól oraz jajko. Wszystko wymieszaj i wyrób masę, następnie uformuj z niej klopsiki.
3. Na rozgrzanym tłuszczu smaż klopsiki po 2 min z każdej strony, obracając, aby się usmażyły równomiernie.
4. Papryki oraz pozostałe papryczki chili oczyść z nasion i pokrój, podobnie cebulę i czosnek. Przełóż na patelnię i podduś na oleju. Dodaj pomidory z sokiem, dopraw solą i duś ok. 10 min.
5. Imbir i skórkę z limonki zetrzyj na tarce i dodaj do sosu.
6. Na koniec wrzuć do sosu usmażone klopsiki i podgrzej. Podawaj z uprażoną kaszą gryczaną.

Cannelloni z mięsem mielonym

SKŁADNIKI:
*1 opakowanie suchego makaronu cannelloni (250 g = 24 sztuki)
*750 g mielonej wołowiny (dobrej jakości, np. łopatka wołowa)
*400-500 g pieczarek (białych lub brązowych)
*2 puszki pomidorów krojonych (2 x 400 g) lub pulpy pomidorowej
*80 g tartego sera (parmezanu lub cheddara)
*300 g tartego sera mozzarella
*1 duża cebula (ok. 250 g)
*4 ząbki czosnku (ok. 20 g)
*3 łyżki oleju do smażenia (lub oliwy)
*przyprawy i zioła: 1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżka ziół włoskich, 1/3 łyżeczki pieprzu, spora szczypta chili)

Wykonanie:
1. Cebulę obierz i bardzo drobno poszatkuj. Na nagrzaną patelnię wlej olej do smażenia (lub oliwę). Wyłóż cebulę. Po 3-4 min dodaj obrane i drobno poszatkowane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszaj.
2. Dodaj mieloną wołowinę oraz przyprawy; po mniej więcej 10 min mięso powinno być gotowe, by dodać do niego kolejne składniki.
3. Pieczarki pokrój w kostkę – nie mniejszą niż ok. 5x5 mm – i podsmażaj na łyżce oleju (na osobnej patelni), aż odparuje z nich woda i zaczną się lekko rumienić.
4. Dodaj pieczarki do mięsa i wymieszaj.
5. Do lekko przestudzonego farszu dodaj starty parmezan lub cheddar.
6. Wymieszaj farsz i ostrożnie nafaszeruj nim suche rurki cannelloni. Dokładnie wypełnione rurki układaj obok siebie w naczyniu wysmarowany odrobiną oliwy lub innego oleju do smażenia.
7. Na rurki wyłóż pokrojone drobno pomidory z puszek lub tyle samo gęstej pulpy pomidorowej. Całość posyp obficie startym serem mozzarella.
8. Tak przygotowane naczynie z makaronem przykryj szczelnie folią aluminiową (lub włóż makaron do naczynia żaroodpornego z pokrywą) i umieść na środkowej lub nieco niższej półce piekarnika nagrzanego do 180°C (opcja grzania góra/dół) lub 165°C z funkcją termoobiegu. Po mniej więcej 30 min. pieczenia zdejmij folię i poczekaj jeszcze ok. 5 min, aż ser ładnie się zrumieni.

Podziel się:

Oceń:

2024-03-28 13:51

Wybrane dla Ciebie

Św. Teresa od Dzieciątka Jezus - "Moim powołaniem jest miłość"

Św. Teresa z Lisieux

Adobe Stock

Św. Teresa z Lisieux

O św. Teresie od Dzieciątka Jezus i Najświętszego Oblicza, karmelitance z Lisieux we Francji, powstały już opasłe tomy rozpraw teologicznych. W tym skromnym artykule pragnę zachęcić czytelników do przyjaźni z tą wielką świętą końca XIX w., która także dziś może stać się dla wielu ludzi przewodniczką na krętych drogach życia. Może także pomóc w zweryfikowaniu własnego stosunku do Pana Boga, relacji z Nim, Jego obrazu, który nosimy w sobie.

Więcej ...

Ciepło kurtki, ciepło serca – o dawaniu i dzieleniu się w czasie zimy

2025-09-30 20:44
Kurtka zimowa nie jest tylko elementem garderoby – to symbol troski o siebie i swoich bliskich

Materiał sponsora

Kurtka zimowa nie jest tylko elementem garderoby – to symbol troski o siebie i swoich bliskich

Zima to czas, w którym szczególnie odczuwamy potrzebę ciepła. Grube kurtki, szaliki i rękawiczki stają się codziennymi towarzyszami drogi, chroniąc nas przed mrozem i zimnym wiatrem. Kurtka zimowa nie jest tylko elementem garderoby – to symbol troski o siebie i swoich bliskich. W chrześcijańskim spojrzeniu możemy dostrzec w niej również przypomnienie o tym, że każdy człowiek potrzebuje ochrony, zarówno fizycznej, jak i duchowej. Tak jak dbamy o ciepło ciała, tak też powinniśmy troszczyć się o ciepło serca i relację z Bogiem.

Więcej ...

Rzym: rozpoczęto starania o beatyfikację Carlo Casiniego – obrońcy życia ludzkiego

2025-10-02 10:39
Giorgio Napolitano i Carlo Casini

Autorstwa Quirinale.it, Attribution/commons.wikimedia.org

Giorgio Napolitano i Carlo Casini

Wczoraj, 1 października, na tablicy ogłoszeń Wikariatu Rzymskiego wywieszono edykt, który oficjalnie rozpoczyna proces beatyfikacyjny i kanonizacyjny Carlo Casiniego, założyciela Ruchu na rzecz Życia, zmarłego 23 marca 2020 r. w swoim rzymskim domu w wieku 85 lat.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Św. Teresa od Dzieciątka Jezus -

Święci i błogosławieni

Św. Teresa od Dzieciątka Jezus - "Moim powołaniem jest...

Co najmniej 36 osób zginęło, a 200 zostało rannych w...

Wiadomości

Co najmniej 36 osób zginęło, a 200 zostało rannych w...

Różaniec z Aniołami - tajemnice światła

Wiara

Różaniec z Aniołami - tajemnice światła

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój

Wiara

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój

Każdy, kto sobie tego życzy, może przyjąć Komunię...

Wiara

Każdy, kto sobie tego życzy, może przyjąć Komunię...

Nowenna do św. Michała Archanioła

Wiara

Nowenna do św. Michała Archanioła

Ksiądz zmarł na zawał serca podczas Mszy św.

Kościół

Ksiądz zmarł na zawał serca podczas Mszy św.

Święci Archaniołowie – Michał, Rafał i Gabriel

Święta i uroczystości

Święci Archaniołowie – Michał, Rafał i Gabriel

NASZA INFORMACJA: Leon XIV został zaproszony na Jasną...

Kościół

NASZA INFORMACJA: Leon XIV został zaproszony na Jasną...