Dania z tym warzywem na stałe wpisały się w naszą tradycję kulinarną.
Zupa ogórkowa, mizeria, korniszony w occie czy pyszne kiszonki to tylko nieliczne z wielu przysmaków, w których prym wiodą ogórki. W sezonie doskonale sprawdzą się również jako składnik sałatek, surówek i chłodników, a także orzeźwiających napojów i koktajli.
Soczysty miąższ ogórka zawiera witaminy A, C, E, K, witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz wiele minerałów: żelazo, magnez, wapń, fosfor, potas, sód i cynk. Ogórek zaliczany jest do pokarmów zalecanych w profilaktyce antynowotworowej, dlatego warto go spożywać. Polecane przepisy pochodzą ze staropolskiej kuchni p. Ewy Aszkiewicz.
Franciszek do katolików Sudanu Pd. : nadawajcie swej ojczyźnie smak Ewangelii
2023-02-05 09:22
tłum. o. Stanisław Tasiemski OP (KAI) / Dżuba

PAP/EPA/VATICAN MEDIA HANDOUT
„Życzę wam, abyście byli solą, która rozprzestrzenia się i rozpuszcza z hojnością, aby nadać Sudanowi Południowemu braterski smak Ewangelii; abyście byli świetlistymi wspólnotami chrześcijańskimi, które, jak miasta wzniesione wysoko, rzucą światło dobra na wszystkich i pokażą, że piękne i możliwe jest życie bezinteresowne, posiadanie nadziei, wspólne budowanie pojednanej przyszłości” – powiedział papież podczas Mszy św. sprawowanej na terenie Mauzoleum Johna Garanga w stolicy Sudanu Południowego, Dżubie.
Więcej ...