Na grillu najczęściej przyrządzamy kiełbaski i karkówkę. Podane do nich sałatki z pewnością urozmaicą posiłek pod chmurką.
W sklepach nie brakuje gotowych mieszanek i sałatek z makaronem, ryżem czy mięsem, zdrowiej i taniej będzie jednak, jeśli przygotujemy je samodzielnie. Wbrew pozorom nie zajmie to dużo czasu, a sałatka uda się zawsze. Wykorzystajmy do niej świeże warzywa, dostępne w ogrodzie lub na straganie.
Sałatki wymagają wykończenia, najprostszym i sprawdzonym sposobem będzie przygotowanie odpowiedniego dressingu. Popularnym sosem do polania sałatki na grilla jest połączenie oliwy, miodu i octu lub soku z cytryny – wszystko w odpowiednich proporcjach.
Franciszek do katolików Sudanu Pd. : nadawajcie swej ojczyźnie smak Ewangelii
2023-02-05 09:22
tłum. o. Stanisław Tasiemski OP (KAI) / Dżuba

PAP/EPA/VATICAN MEDIA HANDOUT
„Życzę wam, abyście byli solą, która rozprzestrzenia się i rozpuszcza z hojnością, aby nadać Sudanowi Południowemu braterski smak Ewangelii; abyście byli świetlistymi wspólnotami chrześcijańskimi, które, jak miasta wzniesione wysoko, rzucą światło dobra na wszystkich i pokażą, że piękne i możliwe jest życie bezinteresowne, posiadanie nadziei, wspólne budowanie pojednanej przyszłości” – powiedział papież podczas Mszy św. sprawowanej na terenie Mauzoleum Johna Garanga w stolicy Sudanu Południowego, Dżubie.
Więcej ...