SKŁADNIKI:
ok. 800 g szparagów (2 pęczki)
1 płaska łyżka soli
sól, cukier
WYKONANIE:
Szparagi obieramy (zaczynamy 2-3 cm poniżej główki, żeby jej nie uszkodzić), usuwamy łykowate końce. Do gotowania używamy wysokiego garnka. Opłukane szparagi wkładamy pionowo do dużej ilości wrzątku, wsypujemy płaską łyżkę soli, pół łyżeczki cukru i gotujemy bez przykrycia 10-15 min, w zależności od ich grubości. Odcedzamy. Podajemy polane masłem albo zrumienioną na maśle bułką tartą. Można je również serwować z sosami.
Zmarł ks. dr hab. Stanisław Pamuła, były wicerektor i profesor WSD
2023-02-03 23:09
www.archiczest.pl

Karol Porwich/Niedziela
Kuria Metropolitalna w Częstochowie informuje, że 3 lutego, w wieku 82 lat, w 59. roku kapłaństwa, odszedł do Pana śp. ks. prał. dr hab. Stanisław Pamuła, były wicerektor Częstochowskiego Wyższego Seminarium Duchownego w Krakowie, wieloletni Wykładowca w Wyższym Seminarium Duchownym Archidiecezji Częstochowskiej, w Wyższym Instytucie Teologicznym im. NMP Stolicy Mądrości w Częstochowie oraz na Uniwersytecie Papieskim Jana Pawła II w Krakowie.
Więcej ...
Prof. Bańka: etap kontynentalny synodu w Pradze zajmie się problemami, które generują kryzys w Kościele
2023-02-05 08:11
PAP

Logo Synodu
Uczestnicy obrad etapu kontynentalnego synodu o synodalności, który rozpoczyna się 5 lutego, będą musieli rozeznać, nad którymi z sygnalizowanych problemów trzeba się dalej pochylić, aby zminimalizować kryzys w Kościele, a które wynikają jedynie ze specyfiki lokalnej - powiedział PAP prof. Aleksander Bańka, delegat Kościoła w Polsce na synod o synodalności.
Więcej ...