Wyborny indyk w galarecie to doskonała alternatywa dla sklepowych wędlin np. na uroczyste przyjęcie lub elegancką kolację. Delikatny smak mięsa znakomicie podkreślają owoce.
Filet opłukać, natrzeć solą i pieprzem, obłożyć kawałkami masła. Piec w piekarniku w temp. 180°C ok. 1 godz. Ostudzić. Pokroić na grube plastry. Ułożyć na półmisku. Obłożyć kawałkami brzoskwiń i pozostałymi owocami. Do żelatyny dodać 1 szklanki wody, a kiedy napęcznieje, rozpuścić ją w brzoskwiniowej zalewie. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Wystudzić. Tężejącą galaretką zalać mięso i owoce.
O tym jak ważne są dla niego sakramenty, przede wszystkim spowiedź - mówił do młodzieży zgromadzonej na 38. Franciszkańskim Spotkaniu Młodych Muniek Staszczyk, lider zespołu T.Love. Do Kalwarii Pacławskiej koło Przemyśla przyjechało ok. 700 osób z całej Polski, które przez tydzień wspólnie modlą się, słuchają konferencji, biorą udział w warsztatach, nabożeństwach i koncertach.
Rozważania bp. Andrzeja Przybylskiego: XVII niedziela zwykła
2025-07-25 12:09
Bp Andrzej Przybylski
BP KEP
Każda niedziela, każda niedzielna Eucharystia niesie ze sobą przygotowany przez Kościół do rozważań fragment Pisma Świętego – odpowiednio dobrane czytania ze Starego i Nowego Testamentu. Teksty czytań na kolejne niedziele w rozmowie z Aleksandrą Mieczyńską rozważa bp Andrzej Przybylski.