Regionalne potrawy, występy zespołów ludowych, a także niemal 100 wystawców prezentujących bogactwo kulturalne województwa łódzkiego to elementy jarmarku wojewódzkiego, jaki odbył się rynku Włókniarek Łódzkich.
Na rynku łódzkiej Manufaktury pojawiło się ponad 200 tysięcy odwiedzających, 100 wystawców, 10 zespołów ludowych oraz nieskończona mnogość smaków i kolorów regionalnego folkloru z regionu łódzkiego, jak i gości z całej Polski. Rynek Włókniarek Łódzkich zamienił się w tętniącą energią przestrzeń tradycji i kulinarnego rzemiosła. Wśród wystawców było wiele Kół Gospodyń Wiejskich z całego regionu oraz producentów regionalnej, tradycyjnej i zdrowej żywności. Ich stoiska kusiły pierogami z różnorodnym farszem, żurkiem na prawdziwym zakwasie, rzemieślniczymi serami czy domowymi przetworami. Smaki i aromaty przyciągały gości jarmarku a produkty oraz potrawy błyskawicznie znikały.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Zwiedzający spacerowali wśród namiotów wystawców, czyli twórców ludowych, rękodzielników i producentów tradycyjnej żywności. Była również bogata i bezpłatna strefa dla dzieci z dmuchańcami, watą cukrową i animacjami. A to wszystko przy dźwiękach regionalnej muzyki ludowej - na scenie zaprezentowało się aż 10 zespołów i orkiestr dętych z każdej części regiony łódzkiego.
Reklama
- Jesteśmy tutaj po to, aby przybliżyć Wam nasz wspaniały region, nasze wspaniałe województwo łódzkie. Jest ono wyjątkowe, kolorowe, smaczne, różnorodne, otwarte i nowoczesne. Zorganizowaliśmy Jarmark Wojewódzki, abyście mieli szansę go dotknąć, posmakować, zobaczyć, zainspirować się. Łódzkie ma bardzo wiele do zaoferowania. Mamy piękne zbiorniki wodne, parki i wiele atrakcji, do których wszystkich Państwa zapraszamy. Mamy również piękny folklor i tradycję. A to jest opowieść o nas, o tym, o tym, jacy jesteśmy. To nasze tańce, pieśni ludowe, hafty, rękodzieło. To wszystko stanowi o sile i potędze województwa łódzkiego – mówili organizatorzy jarmarku z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego.
Część KGW i producentów regionalnej żywności wzięła udział w wojewódzkim etapie konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo - smaki regionów” organizowanym przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Wystawcy – uczestnicy tych przepysznych zmagań rywalizowali w dwóch głównych kategoriach: potrawy i regionalny produkt żywnościowy.
Przez cały dzień na scenie zaprezentowało się aż
10 zespołów ludowych oraz regionalnych orkiestr dętych. Publiczność bawiła się
razem z Zespołem Ludowym Piliczanie, Dziecięcym Zespołem Pieśni i Tańca
Kuniczanka, Zespołem Ludowym „Ale Babki” z Drużbic, Orkiestrą Dętą ze Starej
Brzeźnicy, Ludowym Zespołem „Niesięcin”, Zespołem Ludowym Ziemia
Skierniewicka, Amatorskim Zespołem Regionalnym im. Wł. St. Reymonta,
Młodzieżową Orkiestrą Dętą „Ogniki”, Regionalnym Zespołem Pieśni i Tańca „Boczki
Chełmońskie” oraz z Zespołem Ludowym Ziemi Piotrkowskiej „Piotrkowianie”.