Lody znano już w starożytnym Rzymie. Wyrabiano je wówczas ze śniegu, dostarczanego z Apeninów. Przepis na mrożone owoce, tzw. sorbety przywiózł do Europy w XIII wieku Marco Polo. Pierwszą lodziarnię założono w Paryżu za pozwoleniem Ludwika XIV, wielkiego smakosza lodów.
Składniki:
• 5 jajek
• 20 dag cukru pudru
• 0,5 l śmietanki kremowej
• 2 łyżki płynnego miodu
• 50 dag sezonowych lub mrożonych owoców
• kilka listków mięty
Wykonanie:
Śmietankę ubić na puch z połową cukru, dodać miód i delikatnie wymieszać. Jajka ubić z resztą cukru. Połączyć masy. Owoce zmiksować, następnie dodać do masy i wymieszać. Całość włożyć do zamrażarki na ok. 4 godziny. Co pół godziny masę na nowo zmiksować wtedy lody będą puszyste i delikatne w konsystencji. Gotowe układać w naczyniu, przybierając listkami mięty i sosem ze zmiksowanych owoców.
Najmodniejsze firany gotowe 2025 – te wzory i tkaniny królują we wnętrzach
2025-07-03 09:51
Artykuł sponsorowany
Materiał sponsora
Modne firany i zasłony
Trendy w aranżacji wnętrz zmieniają się dość szybko, dlatego wybierając gotowe firanki, powinieneś uwzględnić nie tylko własne preferencje, ale i to, co jest modne w 2025 roku. Ostatnie miesiące to czas, w którym na topie są przede wszystkim motywy, barwy i dekory związane z naturą, jednak projektanci mają także ciekawe inspiracje dla miłośników oryginalniejszych wnętrz. Jakie są najmodniejsze firany na 2025 rok?
Bp Przyborek w Markowej: gościnność Rodziny Ulmów rodziła się z Chleba Życia
2025-07-06 17:09
pab/KAI
www.ulmowie.pl
Błogosławiona rodzina kierowała się w życiu zasadą miłości Boga i bliźniego
W Markowej trwa Święto bł. Rodziny Ulmów, związane z przypadającym jutro wspomnieniem liturgicznym „Samarytan z Markowej”. Uroczystej Mszy św. w niedzielę w miejscowym kościele przewodniczył bp Piotr Przyborek, biskup pomocniczy archidiecezji gdańskiej, przewodniczący Rady KEP ds. Turystyki i Pielgrzymek oraz członek Rady ds. Rodziny. W homilii podkreślił, że ujęła go gościnność Ulmów, która nie pozostawiała nikogo głodnym, mimo że niewiele mieli. Jak podkreślił, taka postawa rodzi się z karmienia się Chlebem Życia, czyli komunią św.