Kuchnia kresowa to jedna z najciekawszych polskich kuchni regionalnych. Popularne i lubiane dania, takie jak pierogi czy gołąbki pochodzą z tradycji kulinarnej ludów zamieszkujących ziemie wschodniej Polski, łączą tradycje polskie, ukraińskie, litewskie i tatarskie. Polecamy przepis na pierogi podlaskie.
Dodać sól, pieprz do smaku oraz 20 dag białej kapusty wcześniej trzeba ją zszatkować i udusić z solą, pieprzem i podsmażoną na oleju cebulą.
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta połączyć i przez chwilę wyrabiać. Rozwałkować, pociąć na kwadraty, nakładać farsz. Pierogi zlepiać w rożki. Można je posmarować białkiem i posypać kminkiem lub sezamem. Piec 20 min. w 150°C.
Błogosławiony Piotr Jerzy Frassati powraca do Rzymu
2025-07-08 10:39
Vatican Media
Vatican Media
Błogosławiony Piotr Jerzy Frassati
W świecie, gdzie duchowość młodych coraz częściej poszukuje żywych świadków wiary, wydarzenie, które odbędzie się latem w Rzymie, będzie jednym z najważniejszych momentów trwającego Roku Jubileuszowego. Niezniszczone ciało bł. Piotra Jerzego Frassatiego – patrona młodzieży, studentów i ludzi gór – zostanie wystawione w sercu Wiecznego Miasta. Jego obecność ma inspirować nowe pokolenia do życia w prawdzie, służbie i odwadze.
Z duchowej pustyni do źródła wody żywej. Dlaczego młodzi lgną na katolicki Festiwal Życia?
2025-07-08 10:33
Mat.prasowy
fot. Grzegorz Szpak
Co sprawia, że młodzi ludzie na początku wakacji chcą spędzić cały tydzień na katolickim festiwalu? Skala wydarzenia oraz odpowiedzi uczestników są zaskakujące.