Reklama

Mięsa

Niedzielne obiady Szymona Szlendaka

Lasagne z warzywami i kozim serem

Adobe.Stock

Swoje propozycje na rodzinne obiady przedstawia młody utalentowany kucharz. W 2012 r. zdobył tytuł Kucharza Odkrycie Roku oraz gotował w Pałacu Prezydenckim podczas kolacji wydanej z okazji Narodowego Święta Niepodległości. Pochodzi z Częstochowy, gdzie ukończył Technikum w Zespole Szkół Gastronomicznych. Od dwóch lat pracuje w Warszawie w autorskiej restauracji Karola Okrasy - znakomitego szefa kuchni, prowadzącego telewizyjne programy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

25 dag płatów makaronu lasagne
4 kolorowe papryki
2 czerwone cebule
1 opakowanie pomidorów pelati (całe w puszce)
cukinia
bakłażan
2 ząbki świeżego czosnku
oliwa z wytłoczyn oliwek
25 dag koziego sera
25 dag mozzarelli
1 l mleka
10 dag masła
10 dag mąki pszennej
szczypta gałki muszkatołowej
kilka gałązek świeżego oregano
sól
ostra papryczka

Wykonanie:

Paprykę, cukinię i bakłażana pozbawić gniazd nasiennych. Cebulę obrać, pomidory odsączyć z soku, ale zachować go na później. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę wielkości ok. 1 cm. Podsmażyć na oliwie z dodatkiem czosnku i ostrej papryczki. Gdy lekko zmiękną, wlać sok z pomidorów, posolić i dodać posiekane oregano.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kolejnym etapem jest przygotowanie sosu beszamelowego: rozpuścić w rondlu masło i dodać mąkę, energicznie mieszając. Gdy składniki się połączą, powoli wlewać mleko, stale mieszając, i gotować na małym ogniu. Pilnować, aby sos nie przywarł do dna rondla. Gdy zacznie gęstnieć, przyprawić solą i gałką oraz dodać pokruszony ser kozi. Sos można zmiksować, aby był całkowicie gładki.

Do naczynia żaroodpornego albo formy do pieczenia wylać na dno odrobinę beszamelu, rozprowadzić po całości. Następnie wyłożyć płaty makaronu oraz duszone warzywa, polać wszystko sosem beszamelowym i ponownie położyć makaron. Tak przygotować trzy lub cztery identyczne warstwy. Na samą górę zetrzeć mozzarellę. Zapiekankę umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180oC i piec 45 min.

Podziel się:

Oceń:

2013-08-12 14:15

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Pyszności na patyku

Adobe Stock

Szaszłyki pierwotnie piekło się nad ogniem, dziś na grillu, ale też na patelni czy w piekarniku. Mamy mnóstwo ich wariantów z przeróżnymi dodatkami.

Więcej ...

USA/ Trump: będziemy wysyłać Ukrainie uzbrojenie, za które zapłacą Europejczycy

2025-07-14 17:47

PAP/EPA/YURI GRIPAS / POOL

Prezydent USA Donald Trump zapowiedział w poniedziałek na spotkaniu z sekretarzem generalnym NATO Markiem Rutte, że Stany Zjednoczone będą wysyłać Ukrainie uzbrojenie, za które zapłacą Europejczycy.

Więcej ...

Zaślubiny z Chrystusem. Konsekracja dziewicy

2025-07-15 06:24

Paweł Wysoki

Pełnienie woli Boga zawsze wychodzi człowiekowi na dobre – powiedział bp Adam Bab.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Nowenna do św. Marii Magdaleny

Wiara

Nowenna do św. Marii Magdaleny

Wiadomości

"Nasi chłopcy" z... Wehrmachtu?! Oburzająca wystawa w...

Świadectwo: 52 lata spełnionego małżeństwa. Jak to...

Wiara

Świadectwo: 52 lata spełnionego małżeństwa. Jak to...

Zmiany kapłanów 2025 r.

Kościół

Zmiany kapłanów 2025 r.

Najmodniejsze firany gotowe 2025 – te wzory i tkaniny...

Wiadomości

Najmodniejsze firany gotowe 2025 – te wzory i tkaniny...

Watykan podjął decyzję ws. domniemanych objawień blisko...

Kościół

Watykan podjął decyzję ws. domniemanych objawień blisko...

Kościół odmawia katolickiego pochówku tylko tym,...

Kościół

Kościół odmawia katolickiego pochówku tylko tym,...

Zmarł bp Władysław Bobowski

Kościół

Zmarł bp Władysław Bobowski

Przesłanie, które płynie z dzisiejszej Ewangelii mówi,...

Wiara

Przesłanie, które płynie z dzisiejszej Ewangelii mówi,...