Swoje propozycje na rodzinne obiady przedstawia młody utalentowany kucharz. W 2012 r. zdobył tytuł Kucharza Odkrycie Roku oraz gotował w Pałacu Prezydenckim podczas kolacji wydanej z okazji Narodowego Święta Niepodległości. Pochodzi z Częstochowy, gdzie ukończył Technikum w Zespole Szkół Gastronomicznych. Od dwóch lat pracuje w Warszawie w autorskiej restauracji Karola Okrasy - znakomitego szefa kuchni, prowadzącego telewizyjne programy.
2 kg świeżych truskawek
1 l zsiadłego mleka
100 ml miodu
kilka gałązek świeżej mięty
Wykonanie:
Z truskawek usunąć szypułki, a następnie owoce dokładnie umyć zimną wodą. Pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować razem ze zsiadłym mlekiem i miodem. Ilość miodu możemy zwiększyć lub zmniejszyć, w zależności od tego, jak słodkie będą truskawki. Na koniec dodać drobno posiekaną miętę i schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Przepis pochodzi z książki wydanej przez Zgromadzenie Sióstr Najświętszej Rodziny z Nazaretu, zatytułowanej „Z kuchni Siostry Arkadii”. Czytelnik znajdzie tam ponad 500 wypróbowanych receptur na domowe potrawy.
Prezydent: nie było żadnych wątpliwości, kto powinien otrzymać awans generalski
2024-05-03 09:32
PAP
PAP/Paweł Supernak
Nie było żadnych wątpliwości, kto powinien otrzymać awans generalski, kto powinien zostać mianowany na te najważniejsze stanowiska dowódcze w wojsku polskim - podkreślił prezydent Andrzej Duda w swoim wystąpieniu po wręczeniu nominacji na stanowisko dowódcy generalnego RSZ i na stanowisko dowódcy WOT.
Od wieków żywa i nieustanna miłość do Matki Najświętszej sprawiła, że 2 lipca 1969 roku doszło do koronacji „Maryi Lipskiej w maleńkiej posturze”. Dokonał jej Prymas Polski, Stefan Kardynał Wyszyński.